Dlouhosrstá morčata

24.09.2009 10:50

 

 

O dlouhosrsté morče je obtížnější pečovat, než o hladkosrsté. Dlouhá srst se musí rozčesávat, kartáčovat a i mýt. Česat taková morčata by se mělo každý den, nebo ob den. Péče o srst zabere majitele celkem dost času, takže takové morče by si měl pořídit jen ten, kdo na ně bude mít hodně času. Někdy se používají natáčky, na které se srst natočí a morčatům tedy nijak nepřekáží a zároveň si srst neznečistí. Já s tím zatím nemám žádné zkušenosti. Dále se pak toto morče musí koupat, pokud má chlupy špinavé. Koupání je u těchto morčat celkem nezbytné. Samozřejmě morče nekoupeme každý den, jen když je to potřeba. Můžete použít i šampon, nebo tekuté mýdlo. Já osobně používám šampon pro psy a kočky s norkovým olejem, který je pro srst výživný. Pokud se morčatům nevěnuje dost času, srst začne plstnatět a není pěkná. U dlouhosrstých morčat také více hrozí různí roztoči. Ale i když tady popisuji velkou péči o ně, určitě to stojí za to. Jsou moc pěkná a zapáleného majitele česání a denní péče o ně baví. Když se o ně dobře staráte, nakonec uvidíte že o stojí za to. Ale zpět k plemenům. Není jen dlouhosrsté morče jako takové, ale máme spoustu plemen dlouhosrstých morčat.


 


Šeltie
Sheltie má dlouhou rovnou srst bez žádných vírů, kudrlinek ani korunky. Srst neustále roste. Vyskytuje se ve všech barevných variacích. Pravidlem bývá, že je hlavička tmavší, než záda. Na hlavě jsou chlupy krátké, až na zádech jsou chlupy dlouhé. Stavbu těla má mít jako každé jiné morče. Vyskytuje se i v saténu.

 

 

Coronet
Coronet patří mezi dlouhosrstá morčata. Má dlouhé rovné chlupy, jako sheltie, ale k tomu má vír na hlavě. Také se tomu říká korunka, nebo rozetka. Stavbu těla má mít jako každé jiné morče. Toto plemeno se také vyskytuje v saténu. Vyskytuje se ve všech možných barevných variacích.

 

 

Texel
Morče texel je svým rozložením srsti podobné sheltii. Nemá žádnou chocholku, ani vír, ani nic jiného. Srst na hlavičce je krátká, až na zádech roste do délky. Struktura srsti je však jiná. Kudrnatá. Srst je zpravidla hustší než u sheltie a dělá dojem hustší. Už i toto plemeno se vyskytuje ve všech barevných variacích i ve formě saténu.

 

 

Merino
Morče merino má dlouhou kudrnatou srst s korunkou (vírem na hlavičce). Jinak nemá vůbec žádné víry. Už se také vyskytuje i v saténové formě. Vyskytuje se ve všech barevných variacích. Stavbu těla by mělo mít stejnou jako všechny morčátka. Korunka by měla být velký, ale pěkně kulatá. Měla by být posazena jako by uprostřed čela, ale na hlavičce.

 

 

Peruánec
Toto morče budí dojem, že má na obličeji delší srst, ale je to jen dojem, jelikož má srst akorát odstátou. Za hlavou mu roste srst, která přepadá dopředu přes hlavu, což se nazývá tzv. pony. I když to není moc znatelné, má na kyčlích dvě rozeta. Pod dlouhou rovnou srstí však nejdou téměř vidět. Od těchto rozet až k hlavičce roste srst opačným směrem. Proto také vzniká pony na hlavě. Srst neustále roste, takže potřebuje velkou péči, nebo stříhání.

 

 

Alpaka
Alpaka je téměř shodná s peruáncem. Má však jinou strukturu srsti, a to jako u texela a merino, kudrnatou srst. Na kyčlých má dvě rozety. Za hlavičkou má srst jakoby hozenou přes hlavu, což tvoří tzv. pony. Toto plemeno je u nás velice vzácné a je velice těžké vyšlechtit ho. Můžete si i koupit morče jako Alpaku, ale pak se Vám z něho vyklube mohér, která zatím není uznaný.