Krátkosrstá morčata

24.09.2009 10:53

 

Krátkosrstá morčátka jsou asi nejčastější. Objevují se často ve zverimexech. Ovšem šlechtěné krátkosrsté morče je trošku jiné. Máme morčátka hladkosrstá, ale taky se zvláštní srstí, nebo s chocholkou. O krátkosrstá morčátka je snadnější pečovat. Do krátké srsti se nic nezamotává a neznečistí se tolik. To však neznamená, že nepotřebuje žádnou péči. Aby se srst krásně leskla, hodně přispěje dobrá výživa bohatá na vitaminy. Také prospěje občasné vykartáčování. Naše Bubuška to přímo zbožňuje :-). V některých knihách píšou, že se morčata nesmí koupat. Ale i krátkosrstá to někdy opravdu potřebují :-).
 


Hladké
Hladké morčátko je asi nejčastější. V srsti nemá žádné víry. Srst je dlouhá asi 1-3 cm. Musí být hustá, lesklá, bez holých míst a všude stejnoměrně rovná. Nesmí přesahovat delší chlupy. Vyskytuje se ve všech barvách. Obvykle je najdeme ve zverimexu. Ale ty nemůžeme zařadit mezi čistokrevná (i když jsou stejně skvělý :-) ). U těchto morčátek se nejvíce dbá na stavbu těla. Srst nevyžaduje téměř žádnou péči. Důležitá je dobrá strava. Ta dělá srst krásně lesklou :-).

 

 

Anglický crested
Anglický crested je vlastně hladkosrsté morčátko s jedním vírem na hlavičce. Je to rozetka, které se obvykle říká korunka. Má být velká a pěkně kulatá. Barva v korunce je stejná, jako ostatní část těla. Od amerického cresteda se liší tím, že am. crested má barvu korunky vždy bílou. Vyskytuje se ve všech barevných variacích.

 

 

Americký crested
Americký crested je vlastně hladkosrsté morče s korunkou na hlavě vždy bílé barvy. Korunka je vír, rozeta na hlavičce. Měla by být velká a měla by mít pěkný kulatý tvar. Bílá barva v korunce by se měla rovnoměrně rozkládat. Měla by zaujmout celou korunku. Ne však přes a ani málo- Vyšlechtit takové morče, aby mělo pěknou korunku je celkem těžké.

 

 

Anglický rex
Anglický rex je krátkosrsté morče se zvláštní strukturou srsti. Srst je jakoby kudrnatá a působí dojmem polámané. Musí odstávat po celém těle. Nesmí nikde přiléhat. Pokud někde přiléhá, hodnotí se to jako chyba. Srst je hrubá. Toto plemeno nemá žádnou rozetu, ani pony. Vyskytuje se ve všech barevných variacích.

 

 

Americký (US) teddy
Od anglického rexe se nijak vzhledově neliší, pouze geneticky. Takže to na pohled nemůžeme poznat. Je to krátkosrsté morče se zvláštní strukturou srsti. Srst je jakoby kudrnatá a působí dojmem polámané. Musí odstávat po celém těle. Nesmí nikde přiléhat. Pokud někde přiléhá, hodnotí se to jako chyba. Srst je hrubá. Toto plemeno nemá žádnou rozetu, ani pony. Vyskytuje se ve všech barevných variacích. Jsou povoleny dva druhy srsti: hrubá a tvrdá, měkká a plyšová.

 

 

Švýcarský teddy
I když se řadí mezi krátkosrstá morčata, má srst delší, než ostatní. Měří totiž okolo 6-8 cm. Jeho srst je jako u amerického teddyho a rexe jakoby polámaná a hrubší. Srst musí odstávat. Pokud neodstává, je to nežádoucí. Toto plemeno má pony na hlavě (srst jakoby přehozená přes hlavu) a dvě rozety na kyčlích. U nás je to zatím neuznané plemeno. Vyskytuje se ve všech barevných variacích.

 

 

Rozeta
Jinak se tomuto morčátku říká Habešské. Název napovídá o všem. Rozetové morče má po svém těle hned několik rozet. Musí jich být minimálně osm a musí být správně rozložené. Dvě rozety mají být na zadečku, dvě na kyčlích, dvě na bocích a dvě na hřbětě. Někdy se vyskytují i na ramenech, ale to je méně časté. Rozety mají být kulaté, velké a symetrické. Vnitřní bod má být malá. Rozety se navzájem nesmějí překrývat. Takové morčátko, aby vyhovovalo všem těmto normám, je opravdu těžké vyšlechtit. Jinak se velice často prodávají ve zverimexech nastardantní rozety.