Krmení

12.03.2010 09:07

Morčata nejsou moc vybíravá pokud se jedná o jídlo. Rychle si přivyknou na určitý druh stravy. Jediné co nikdy moc neocení je cibule a brambory.  

Jídelníček našich morčat : 

  1. Seno je denním chlebem morčat. V zimě mohou žít pouze ze sena a vody, nedáli se nic čerstvého sehnat. Senokrmná směs najdete téměř v každém specializovaném obchodě. Nejlepší seno je z kopřiv, které si můžeme nasušit sami.
  2. Zelené krmivo podáváme čerstvé, bez plísní a nezkažené a řádně omytou, ale při podávání morčeti musí být tráva či zelenina a ovoce suchá. Je největším zdrojem živin a vitamínu C. Ke sběru jsou vhodné přesličky rolní, smetánka lékařská, tráva, podběl, řebíček, jitrocel a vojtěška. Jetel pouze v malém množství - nadýmá. Z kuchyně jsou vhodné jablka, banány, jahody, kiwi, melouny, hroznové víno, mrkev, paprika, petržel a některé druhy salátů. Zdravé je citrusové ovoce kvůli vitamínu C, ale v malém množství. Hlávkový salát, hrušky a zelí nejsou moc vhodné a bramborové klíčky a syrové fazole jsou dokonce jedovaté.
  3. Krmné směsi by morčata měli mít také k dispozici, ale ne nutně každý den. Morče se může snadno přejíst a potom tloustne. Překrmování může vést k velkým zdravotním problémům.
  4. Pití musí morče mít neustále k dispozici. Vhodné je používat napáječky, morče si tak vodu neznečistí jako v běžné misce či nevylije. Voda by měla být morčeti k dispozici neustále. 
  5. Něco na ohryz morčata potřebují, protože jim zuby neustále rostou a potřebují si je obrušovat. Vhodné je např. minerální nebo solná kostka, tvrdé pečivo či větvička ovocného stromu (pozor na jedovaté druhy)

 

Jak správně krmit

  • Krmte dvakrát denně vždy ve stejnou dobu. Morčata si na to zvyknou a budou vždy vesele kvíkat.
  • Nedávejte moc krmení zvířeti najednou, co morče za hodinu nesní, odkliďte ( kromě sena )
  • Zelené krmivo nesmí být shnilé, ovadlé nebo plesnivé
  • Nepodávejte morčeti nic přímo z ledničky. Může si tím podráždit žaludek
  • Do pítka nebo do misky dávejte denně čerstvou vodu
  • Dávejte do klece tvrdý chléb nebo větvičku z ovocného stromu k ohlodávání
  • Morčata rády žerou z ruky a nechají se přitom hladit