Pořízení

07.03.2010 16:36

Morčata si bohužel nemohou vybírat, do jakých rukou se dostanou. Po celý svůj život jsou odkázána na přízeň člověka.

2 morčata 

Před pořízením morčete bychom měli zvážit pár okolností: 

  • morče se může dožit 8 i více let
  • potřebuje každodenní péči 
  • jeho strava a péče stojí také „nějakou tu korunu“
  • také potřebuje dostatek prostoru k proběhnutí, aby netloustlo
  • morče patří mezi společenská zvířata, proto byste se mu měli každý den věnovat, nebo mu pořídit morčecího kamaráda
  • pokud morče onemocní, bude potřebovat kompletní veterinární péči, která může být i nákladná
  • postará se o něj někdo, když pojedete na dovolenou či budete dlouhodobě nemocní?!
  • před pořízením se ujistěte, zda někdo z vaší rodiny netrpí alergickou reakcí na zvířecí chlupy či seno

 

Před pořízením morčátka si také musíte rozmyslet, zda si ho koupíte od chovatele či ze zverimexu. Záleží, zda chcete morčátko na mazlení či do chovu, případně na výstavy. 

Před pořízením nespěchejte a pozorujte morčátka ve výběhu či kleci, jak se chovají, jak jsou aktivní atd. Pokud pobíhají , nesedí na jednom místě, neteče jím z očiček nebo nejsou apatická, pak jsou zdravá. Trus by měl být tuhý, podlouhlý a dobře tvarovaný.

Bylo by dobré vzít si vybrané morče do ruky, z toho zjistíte, jak bylo živeno, jestli není příliš hubené atd. Neměli byste nahmatat žádné výrůstky či bouličky, ani byste neměli cítit příliš žebra. Morčátko by nemělo být moc tlusté, to by do budoucna mohlo mít srdeční potíže a poškození jater. Neměli by být znatelné ani strupy či lysiny, to by byl příznak nedostatečné péče , parazitů nebo plísní. 

Morčátko kupte pouze tam, kde vás podmínky chovu jednoznačně přesvědčí. Morčátka by měla mít dostatek místa a možnost schovat se do úkrytu. A také je velmi důležité,aby mláďata byla rozdělena podle pohlaví.
Pokud jste si již vybrali, je zde na místě otázka, zda koupit jedno či více morčat. Jak je již uvedeno výše, morčata jsou společenská zvířata a je jim lépe ve skupině. 

 

Možná spojení morčat

Morčátku je smutno, když je samo. Buď se s ním budete intenzivně mazlit , nebo mu koupíte parťáka a o tom tato část je : Jaká kombinace morčat je nejlepší ?

2 samičky – se většinou velmi dobře snášejí, nejlépe je si koupit přímo 2 sestry či 2 mladé samičky

samec a samice – to je vhodné, pokud se zaměříte spíše na chov. Samice je březí cca 10 týdnů a po porodu může hned zabřeznout ( v této době by měl být samec od samice oddělen).Pokud by byl páreček neustále spolu, pak počítejte s několika vrhy ročně. A tento stav není pro samičku ideální a mohl by jí brzo vyčerpat. Proto je lepší samce a samičku oddělovat, dát je spolu pouze 2-3 v roce, pokud chceme mladé

2 samci - toto je poněkud nebezpečnější kombinace, samci se snáší v mládí dobře, ale v době dospívání mohou zvyšovat k sobě agresivitu, může docházet i k velmi krutým šarvátkám. Zvlášť když jeden z nich jde na krytí k samičce.