Rozmnožování a porod

14.03.2010 13:08

Vhodný věk
Morčata pohlavně dospívají ve věku 1 - 2 měsíců. Zajistěte proto, aby mladí samci nezůstávali ve vrhu se samicemi déle než do věku čtyř týdnů, protože příbuzenská plemenitba je nežádoucí a samice se navíc nesmějí nechat zabřeznout příliš brzy. Předčasná březost by mimo jiné mohla zastavit jejich růst, takže by zůstaly příliš malé. Nejlepším věkem pro první páření samice je pět, ještě lépe však šest měsíců. V takovém věku samice fyzicky dospělá a březost ani porod jí nebudou činit žádné potíže. Dbejte ovšem také na to, abyste s odchovem mladých morčat nezačali příliš pozdě. Samice musí mít první potomstvo před prvními narozeninami. Její pánev je v té době totiž ještě dostatečně pružná a kosti se mohou při porodu rozestoupit. Později pánev kostnatí, a jestliže samička do té doby neměla mladé, bude oblast pánve příliš těsná na to, aby porod proběhl normálně. V takovém případě existuje reálná možnost, že bude nutné přistoupit k operativnímu zákroku (císařskému řezu). Věk 9 - 10 měsíců je považován za maximální hranici pro první páření samice, po kterém nebudou další porody žádným problémem. Samice starší čtyř let by se již připouštět neměly.

Páření
Samice morčete má říji jednou za 16 dní. Před prvním pářením se roztrhne blána uzavírající pochvu, takže samice může být oplodněna. Na konci páření vypustí samec do pochvy tuhou rosolovitou zátku, aby sperma nemohlo vytéct. Během říje zaznamenáte v kleci značné vzrušení, neboť samec běhá se zaujatým chrochtáním za samicí. Se samotným pářením však samec většinou počká na to, až nebude mít žádné obecenstvo.

Březost
Na březí samici není zpočátku březost patrná. Teprve v pozdním stadiu březosti získá samice známý hruškovitý tvar a její břicho začne značně nabývat na velikosti. Přibližně od patnáctého dne březosti budete schopni nahmatat v břiše samice hýbající se mláďata. Samice s větším počtem mladých se na konci březosti pohybuje jen s obtížemi; pomozte jí tedy alespoň vhodným umístěním misky s krmením a tím, že snadno dosáhne na napáječku s vodou. Rozhodně nesmíte zapomenout na zvýšenou dávku vitaminu C ve formě tablet. Březí samice potřebuje klid, a proto ji v druhé polovině březosti zvedejte pouze tehdy, je-li to absolutně nevyhnutelné (například při čištění klece), a rukou jí přitom podepírejte celé břicho. Děti by s březí samicí neměly manipulovat vůbec.

Porod
Porod může proběhnout v kotci, v němž samice normálně žije. Je to dokonce lepší, protože stěhování znamená příliš velký stres. Pokud je třeba oddělit samici od dalších jedinců, nechte raději samici v kleci, na kterou je zvyklá. Přesná doba porodu se odhaduje těžko. Dokonce i tehdy, když znáte datum páření, není možné datudm porodu přesně vypočítat, protože délka březosti se může pohybovat od 64 dnů u velkého vrhu do 72 dnů u vrhu jednoho mláděte. V průměru trvá březost 65 dní. Porod probíhá většinou rychle a bez komplikací, takže samice nepotřebuje vaši pomoc.
V jednom vrhu jsou v průměru čtyři mláďata, obvyklý počet se pohybuje mezi 1 - 6 mláďaty. Starší samice mají obecně menší vrhy než samice mladší.
Mláďata při porodu váží 70 - 100 g, hmotnost jednoho mláděte tedy tvoří přibližně jednu desetinu tělesné hmotnosti samice.
 

Omezení porodnosti
Z důvodu časného pohlavního dospívání morčat a vzhledem k rizikům příbuzenské plemenitby je třeba včas od sebe mláďata oddělit. Pokud tedy ještě nevíte, co si počít s novou nadílkou morčat, ponechejte samice s matkou a samce přemístěte do jiné klece. Tak získáte dost času na rozhodnutí, která morčata si ponecháte a která nikoliv.

 

Péče o mladé

Mláďata morčat přicházejí na svět úplně vyvinutá. Přibližně 14 dnů před porodem, tedy ještě v děloze, se jim otvírají oči. Zajímavostí je i výměna chrupu, která probíhá taktéž ještě v děloze. Mléčné zoubky se postupně vyměňují za trvalé. Špuntíci se pak rodí s čerstvě prořezanými trvalými zoubky. Jejich srst je hustá  a lesklá, jakmile ji matka olíže.
Mláďata jsou vybavena pro samostatný život. Umějí okamžitě běhat, přijímají dokonce i tuhou potravu - proto je poměrně lehké vychovat osiřelá mláďata. Už jednu až dvě hodiny po porodu můžete sledovat, jak se mláďata čiperně pohybují po kleci , vyskakují kolmo do vzduchu a metají kozelce. Honí se po kleci, vbíhají do domečku na spaní a zase z něj vybíhají - dokáží opravdu neuvěřitelné kousky.Morčecí rodinka se drží vždy pohromadě a podniká vše společně. Matka svá mláďátka kojí pravidelně.  I když má jen dvě bradavky, nejsou o zdroj mléka žádné hádky díky tomu, že mláďata přijímají i tuhou stravu. Prostě si každý prcek počká, až na něj přijde řada. Pokud je chováno několik samic pohromadě, píjí mláďátka i u ostatních samic, které mají mléko. Mláďátka následují oba rodiče. Pokud se ale cítí opuštěná, začnou tak srdceryvně kvíkat, až je matka uslyší a přiběhne.Od dvou týdnů se prckové připojují stále častěji k samci, který je odvyká od matky. Od tří týdnů totiž už nebudou kojena.

  • Zpět na hlavní stránku