Jak zabavit morče

10.05.2010 08:47

Morčata jsou v přírodě pořád v pohybu, běhají, skákají, hrají si a schovávají se. Je jasné, že ani při soužití s člověkem nechtějí zůstat nečinná.

 

Činnost v kleci

Stačí jen málo, aby morče mohlo v kleci sportovat a aby se mohlo zabavit.

  • Koule na seno, salát je užitečná věc, je celá nerezová a pod ní se klimbá malý zvoneček. Navíc se koule při vytahování sena pohybuje, tudíž to morčátku potravu zpestří. Občas morčata seno tahají, aniž by měli velký hlad, prostě jen pro radost. Vyrábí se i koule speciálně určená na salát.
  • Květináč je skvělá věc na oživení ubikace morčat. Člověk by nevěřil jak všemožně mohou květináč využít – přeskakují ho, stojí na něm a hlídkují, opírají se o něj, … Prostě nepostradatelné J . Všechna morčátka si na něj moc zvykla a tráví na něm většinu jejich času. 
  • Domeček nebo stříška, poslouží jako odpočinkové místo, na prolézání, schovávání, … Domečky ze dřeva jsou sice moc hezké na pohled, avšak ne napořád. Dřevo je velmi náchylné a moc dlouho v těchto podmínkách nevydrží. Proto jsou lepší domečky z materiálů, které se dají opláchnout. 
  • Mezi nejoblíbenější činnosti morčat patří prolézaní. Jednoduchý tunel, domeček, nebo stříšku kterou by morčátka mohla prolézat lze vyrobit i z papíru, kartonu, krabice (trvanlivost krátká, ale na takový výběh to bohatě postačí). Morčátko rádo zkoumá nové prolézačky. 
  • Tzv. houpačky jsou u morčat velmi oblíbené. Je to vlastně hadřík, látka napnutá v přiměřené výši a upevněná na bocích, jako takové pomyslné druhé patro, kde morčátka mohou v klidu relaxovat.

 

Činnost mimo klec

Nechte vaše morčidlo trochu proběhnout. Venku je přeci tolik možností k zábavě a pohybové aktivitě ...

  • Mazlení mají naše morčátka moc a moc rádi, a proto bychom jim to měli dopřávat dost často
  • Morčákům můžeme poskytnout různé možnosti výběhů . Pouštění po pokoji ( tady pozor na zásuvky, dráty a jiné ... ) , nebo venkovní výběh na trávníku. Ten je nejlepší, morče si může naškubat to co mu nejvíc chutná. Rozhodně by měl být ohraničený jak z boku tak z vrchu ( kočky, psi, draví ptáci ... )