Správné přivykání

05.11.2010 13:27

Morčátko miluje hlazení a mazlení a je tím živější a čilejší, čím víc pozornosti se mu dostává. Avšak plachá morčátka potřebují hodně času, než k vám získají důvěru....

 

Přivykání na nový domov

Aby morče pochopilo, že mu z okolí nehrozí nic zlého, je dobré klec postavit na stůl. Pokud je morče dole, vidí z člověka pouze nohy. Nějakou dobu bude tiše sedět, možná okusovat seno či slámu. Když začne jíst a pít a nechá se ještě čistit, je první šok překonán. Nyní můžete morče začít ochočovat a mazlit se s ním. Aby se morče seznámilo také s pokojem kde bydlí, měli byste ho nechat proběhnout. Tu a tam mu dejte pamlsek a brzy se bude v novém prostředí cítit dobře.

 

Ochočení morčete

Čtyř až šestitýdenní morčata jsou ještě plachá a musí navázat užší kontakt se svým "páníčkem" . Při ochočování je dobré postupovat po jednotlivých krocích.

 

1.krok: Na morče mírně hovořte a podejtu mu kousek jablka či papriky. Hned se k dobrůtce neodváží, ale když si ji vezme z ruky, jsou první ledy prolomeny.

2.krok: Nyní můžete morče jemně podrbat za krkem, potom i na zádech. Když přestane morče ucukávat, získali jste si jeho důvěru.

3.krok: Morče by nemělo mít již takový strach, a proto byste morčátko měli občas dát do klína.

 

Tyto kroky můžou trvat delší či kratší dobu. Záleží na jednotlivém morčeti.